• White Block

    Front de Taille Art Gallery

    After being ordered to stage a photo exhibition set in the Front de Taille Gallery within the Stone Museum located in Saint-Maximin former stone quarries, ateliergh imagined a modular and permanent museum device, aiming at helping the gallery in the spatial staging of its exhibitions.

    After being ordered to stage a photo exhibition set in the Front de Taille Gallery within the Stone Museum located in Saint-Maximin former stone quarries, ateliergh imagined a modular and permanent museum device, aiming at helping the gallery in the spatial staging of its exhibitions.

    Long dominated by its legendary White Cube, the exhibition space frees itself from its usual scenographic constraints, thanks to the ‘White Block’.
    Such a new scenographic device allows to reconfigure the exhibition space according to needs and space parameters.

    Inspired by the stone blocks that can be dug in the quarries, the White Block is composed of five separate units that fit into one another, can be dismantled, fit or undo infinitely in a dedicated space.

    Those structures, dropped in the middle of the hall, echo the apparent neglect of stone blocks inside a quarry.

    May they be whole or fragmented into space, the faces of those monoliths act as picture rails or frames that can host any document or work of art, ready to set, hang or slide. Visitors can also set themselves into, since two blocks are planned to serve as seats if necessary.

    Fitted or independent the ones from the others, the elements of the White Block are flexible enough to adapt their shape to any situation and make the exhibition space look both more dynamic and welcoming, like a visitor-friendly sculpture.

    read more less
  • MAKING OF
    read more less
  • Scenography
    ateliergh

    Curator & Graphics
    Frédérique Santune

    Manufacturing
    François Valenza